SSS

KAPI TİPİ VE EL TİPİ METAL DEDEKTÖRLERİ İÇİN

HAYIR DEĞİLDİR, 1974 Tarihli NILECJ 0601.00, ilk tasarım ve imalatların yapıldığı 1970’li yıllarda özellikle Cezaevleri için imal edilen DISCRIMINATION/AYIRIM kabiliyetinden yoksun ANALOG cihazlar için “Her Türlü Metallerin Ayırımsız Tespiti” amacıyla oluşturulmuştur.
NILECJ 0601.00 standardı 1990’lı yıllarda DISCRIMINATION/AYIRIM ihtiyaçlarına cevap veremediği için, II.Jenerasyon “Mikroişlem kontrollu” cihazların da imal edilmesi ve sunduğu imkanlarla “yanlış alarmlar ve çevresel etkileşimlere” karşı sağlanan avantajlar kullanılarak FAA 3-GUN Testi adı altında “Ateşli Silahların Tespiti” için yeni bir test kriteri oluşturulmuştur.
Ancak 2000’li yıllarda, 11 Eylül sonrası tekrar gözden geçirilen güvenlik ihtiyaçları daha önceki standartların yetersizliği nedeniyle “DSP-Digital Signal Proccessing-Dijital Sinyal İşleme” özelliğini, gelişen bobin tasarımlarının avantajlarını kullanarak en son “GELİŞMİŞ TESPİT ve AYIRIM” kriteri olan “TSA-EMD-Enhanced Metal Detection/Gelişmiş Metal Tespiti” standardı oluşturulmuştur.
2003 yılında, Cezaevlerinde, “Küçük Metallerin Ayırımsız Tespit İhtiyacı” üzerine 1974 Tarihli NILECJ0601.00 standartarının yerini NILECJ 0602.00 standardı almıştır.

Kullanıcı öncelikle kapı dedektörünü hangi ortamda ve hangi amaçla kullanacağına karar vermelidir.
1. Cezaevlerinde olduğu gibi 2003 Tarihli NILECJ 0602.00 standardına uygun olarak son derece küçük metalleri “Bozuk paralar, takılar, saatler, anahtarlar, kemer tokaları, gözlükler, sigara paketleri vs.gibi zati eşyaları AYIRT ETMEDEN” AYIRIMSIZ
veya
2. Güvenlik amaçlı olarak havalimanlarında olduğu gibi 2000 Yılların TSA-EMD/Gelişmiş Metal Tespit standardına uygun olarak Metal Silahlar/Tehditleri , ÇEVRESEL MEKANİK/ELEKTRİKSEL/……ETKİLEŞİMLERDEN ASGARİ ETKİLENEREK kişiler üzerinde bulunan “Bozuk paralar, takılar, saatler, anahtarlar, kemer tokaları, gözlükler, sigara paketleri vs. gibi zati eşyaları ALGILAMADAN” HIGH DISCRIMINATION/YÜKSEK AYIRIMLI”

2000’li yılların son standardı olan “TSA-EMD-Gelişmiş Metal Tespiti” tek arama programında,
– “Bozuk paralar, takılar, saatler, anahtarlar, kemer tokaları, gözlükler, sigara paketleri vs.gibi zati eşyaların ve çevresel etkileşimlerin neden olduğu YANLIŞ ALARMLARDA %500’e varan düşüşler,
– TARAMA Kapasitesinde ( kişi / saat ) %100’ün üzerinde artışlar,
– Personel ihtiyacında ve giderlerinde %100’e varan tasarruflar,
– Çevresel ( mekanik / elektriksel / manyetik ) etkileşimlere, tespit performansından ödün vermeden uyum sağlar ve,
– Metal / Çelik hangi alaşıma sahip olursa olsun tüm ateşli silahların kapının her noktasında her pozisyonda (x,y,z) eksenlerinde eksiksiz ve hatasız tespitini,
– “TSA-EMD” onaylı program ile tüm kontrol noktalarında aynı hassasiyet ve aynı tutarlılıkla tarama performansını, – En az 3 imalatçıdan “TSA-EMD” onaylı cihaz temini ile alıcı lehine rekabet avantajlarını,
– Sektörde ilk defa TSA, gibi en tecrübeli bir Uluslararası Güvenlik Otoritesi tarafından yapılan testler neticesinde düzenlenmiş BELGELER ile tüketicilere garanti eder.

kisisel-esyalarnamlu

6.35 ŞARJÖR TEK BAŞINA X,Y,Z TÜM
EKSENLERDE TESPİT EDİLİR…
SADECE NAMLU TEK BAŞINA X,Y,Z TÜM
EKSENLERDE TESPİT EDİLİR…

– “Bozuk paralar, takılar, saatler, anahtarlar, kemer tokaları, gözlükler, sigara paketleri vs.gibi zati eşyalar ve çevresel şartlardan ötürü %500’lere varan FALSE ALARM/YANLIŞ ALARM seviyeleri,
– YANLIŞ ALARM oranlarının yüksekliğinden ötürü EL DEDEKTÖRÜ İLE 2. KONTROLLERİN YAPILABİLMESİ için ilave personel gereksinimi veya kontrol akışında yavaşlamalar/tarama hataları,
– Çevreden etkileşim nedeniyle yapılan ilave ayarlar, program değişimleri nedeniyle bazı hedeflerin atlanmadığından emin olunamaması,
– Değişik Çelik Alaşıma sahip bazı tehditlerin tespit edilememesi,
– Hedeflerin x,y,z eksenlerinde ve taban/zemin seviyesinde tespitinde karşılaşılan zorluklar
– Kapı dedektörünün montajının yapıldığı konuma bağlı kalarak ayar ve program değişimlerinin gerekebilmesi ve ortak hassasiyet ve program kullanılmamasından doğan tarama riskleri
– Bir güvenlik otoritesi tarafından cihazları test edilmiş ve bağımsız sertifikalandırılmış olmaması, imalatçıların“self certification-kendi kendine sertifikalandırma” yapmaları nedeniyle doğabilecek zafiyet ve sıkıntılar.

-2000’li yılların son standardı olan “TSA-EMD”ye uygun olduğunu gösteren geçerli bir onay belgesi veya sertifikaya sahip değildir.
“TSA-EMD-Enhanced Metal Detection/Gelişmiş Metal Tespiti”
-“Bozuk paralar, takılar, saatler, anahtarlar, kemer tokaları, gözlükler, sigara paketleri vs.gibi zati eşyalardan ötürü Düşük METAL AYIRIMI ve ÇEVRESEL UYUM kabiliyeti, çok yönlü tarama yapamaması, yetersiz bobin tasarımı nedeniyle %500’lere varan oranlarda YÜKSEK YANLIŞ ALARM seviyelerine sahiptir. YANLIŞ ALARM YÜZDESİNİN 5 KAT FAZLA OLMASI, 5 KAT DAHA FAZLA KİŞİNİN LÜZUMSUZ YERE DURDURULMASI ve ARANMASI DEMEKTİR.
-Çoklu kullanıma sahip olduğu mahallerde TEK PROGRAM ve BENZER HASSASİYET SEVİYELERİNDE kullanılamaması, sadece değişik programlar ve çevresel etkileşim ayarlamaları yapılarak bu ayar değişikliklerinin neden olduğu tarama/tespit zafiyetlerinden habersiz kullanılabilmesi başlıca göstergelerdir.

2000’li yıllarda, NILECJ 0601.00 ve FAA standartlarına uygun kapı dedektörlerinin 11 Eylül sonrası “GÜVENLİK AMAÇLI” yetersizlikleri nedeniyle, tekrar gözden geçirilen ve tanımlanan güvenlik ihtiyaçları Kapı Tipi Metal Dedektörlerinin son jenerasyon bobin tasarımları ve “DSP-Digital Signal Proccessing-Dijital Sinyal İşleme” imkanlarından faydalanılara tekrar tanımlanmıştır.

TSA-EMD “Gelişmiş Metal Tespiti” standardı,

-HER TÜRLÜ ÇELİK/METAL ALAŞIMA SAHİP TANIMLANMIŞ TEHDİTLERİN X,Y,Z eksenlerinde GEÇİŞ YÖNLERİNE BAĞIMLI OLMAKSIZIN AZAMİ SEVİYEDE TESPİTİ,
-Bozuk paralar, takılar, saatler, anahtarlar, kemer tokaları, gözlükler, sigara paketleri vs.gibi zati eşyalar ZARARSIZ KİŞİSEL METALLERİN AZAMİ SEVİYEDE REDDİ/AYIRIMI,
-Daha önce problem olan ÇEVRESEL ŞARTLARDAN ASGARİ SEVİYEDE ETKİLENMESİ,
-Evrensel bir programda yani “TSA-EMD”programında standart hassasiyette çalışabilme,
hususlarını kapı tipi metal dedektörleri için şart koşan 2000’li yılların standardıdır. Bu standartlara uyan dedektörlerin TSA gibi bir Güvenlik Otoritesi tarafından test edilerek onaylanır.

HAYIR, sadece GARRETT sahip değildir…
TSA-EMD standardına uygunluğu TSA tarafından test edilmiş ve yazılı olarak imalatçılarına teyit edilmiş 3 ayrı cihaz mevcuttur.

“TSA-EMD” standartlarını test eden TSA özellikle İtalya, ABD ve Finlandiya’da yerleşik Dünya’nın önde gelen 3 imalatçısının cihazlarını test ederek 3 ayrı cihazı onaylamış, rekabet şartlarını temin etmiştir.

EVET, cihazları test eden TSA yazılı olarak her imalatçıya cihazlarının TSA-EMD’ye uygunluğunu yazılı olarak teyit etmiştir.
“TSA-EMD-Enhanced Metal Detection/Gelişmiş Metal Tespiti”
Buna göre, İtalya, Finlandiya ve ABD menşeili Dünya’nın önde gelen üreticilerinin TSA-EMD standartlarına uygun modelleri mevcuttur.

GARRETT imalatı “TSA-EMD” standartlarına uygun kapı dedektörünün, eski NILECJ 0601.00 ve FAA standartlarına uygun modelleri arasındaki fiyat farkı sadece %20 civarındadır.

PORTATİF PATLAYICI DEDEKTÖRLERİ İÇİN

Tüm operatörlerin de bildiği gibi patlayıcılar (SIVI, ORGANİK/İNORGANİK, EV YAPIMI)ve PARLAYICILAR x-ray cihazında görülür. Ancak, İHMALLERE SEBEP VERMEMEK AÇISINDAN operatör tarafından dikkat edilerek şüpheli görüntülerin bagaj açılarak fiziki kontrole tabi tutulması şarttır.

Örneğin masum görüntülü gıda maddeleri ambalajları, şişeler, kaplar ve ambalajların açılarak içeriğinin kontrolü yapılmadan patlayıcı olmadığından emin olunamaz

XD-2 Patlayıcı İz dedektörü ve LIQUIDSCAN Sıvı Dedektörünün toplam fiyatı KAPI ve X-RAY’DEN OLUŞAN KONTROL NOKTASININ TOPLAM MALİYETİNİN %25’inden (1/4’ünden) yani neredeyse 1 senelik amortisman bedelinden daha AZDIR.

Patlayıcı İz Dedektörleri bilinen tüm patlayıcıların (Sıvı, Organik, İnorganik, Ev Yapımı farketmeksizin) NANOGRAM (gramın milyarda 1’i) gibi eser izlerini tespit eden son derece hassas, pratik ve portatif cihazlardır.
SIVI Dedektörleri ise, masum görünümlü PATLAYICI/PARLAYICI SIVILARIN taşındıkları kap/şişe içinde en hızlı şekilde test edilmesini sağlayan pratik ve etkin cihazlardır.

X-ray cihazında görülen ve içinde SIVI, ORGANİK, İNORGANİK, EV YAPIMI PATLAYICI veya PARLAYICI OLMADIĞINDAN EMİN OLUNAMAYAN TÜM AMBALAJLAR, MADDELER veKAPLAR AÇILARAK UZMAN BİR GÖREVLİ TARAFINDAN KONTROL EDİLDİĞİ TAKDİRDE ŞART DEĞİLDİR.

X-ray cihazınız üzerinde Firmamız yetkilileri tarafından verilecek 5 dakikalık DEMO ile bu husus net ve kesin olarak tarafınızca anlaşılır.
Ancak, İz ve SIVI Dedektörleri kullanıldığı takdirde bu kontroller ÇOK DAHA HIZLI, GÜVENİLİR ve CAYDIRICI olarak yapılmış olur.

Web sitemizde Patlayıcı Tespit Dedektörleri kısmında bu husus gerçek x-ray cihazları görüntüleri üzerinde detaylı olarak açıklanılmaya çalışılmıştır. Her x-ray cihazı kullanıcısının da bildiği gibi, patlayıcı şüphesi olan görüntülerin tümünün açılarak tetkiki gerekir.

Patlayıcı İz dedektörleri ve Sıvı dedektörleri şüpheli nesne ve kapların kontrolu için en etkin ve pratik yöntemlerdir.

OLABİLİR, ancak
– X-ray cihazlarında neredeyse kontrol edilen tüm çanta(koli vs. de görülen ambalajlı maddelerin tümü açılarak kontrol edilmeli,
– Tek tek içlerindeki maddelerin “gerçekten patlayıcı/parlayıcı” olmadıklarına, “patlayıcı maddelerin tanınması hususunda yeterli eğitime sahip” güvenlikçilerin emin olmaları gerekir.
-SIVI Dedektörleri bu kontrolları kap veya şişe açılmadan dışından yapar.
-İz Dedektörleri ise alınan izler suretiyle patlayıcı maddelerin izlerinin varlığını kesin ve hatasız bir şekilde tespit eder.

– X-ray cihazı ve kapı dedektörü ile üst araması ve x-ray taraması yapılan tüm kontrol noktalarında,
– Turistik Tesislerde şüpheli ziyaretçi/misafirlerin en etkili şekilde patlayıcı izleri için kontrolunda (Lütfen detayları için bizi arayınız), malzeme girişlerinde, sahipsiz eşyaların kontrolunda,
– Aynalarla alt araması yapılan ve fiziki kontrole tabi tutulan araçların patlayıcı izleri için en etkin ve güvenilir şekilde taranmasında, ve patlayıcı/parlayıcı tespiti gereken tüm konrol noktalarında.

X-RAY SİSTEMLERİ İÇİN